Яйцата подгониха 40 стотинки. Производители на закуски напразно търсят яйца от нещастни кокошки.
Яйцата подгониха 40 стотинки. Производители на закуски напразно търсят яйца от нещастни кокошки.
Само за седмица цените на яйцата в Свищов рязко се повишиха. Освен в магазинната мрежа по-скъпи яйца вече се предлагат и на кооперативния пазар. Докато в края на февруари купувачите можеха да се снабдят с яйца на цени 20-22 стотинки, то в първия неделен ден на март , когато пазарът е най-голям не можеха да се намерят яйца под 36 стотинки.
„И какво се е променило, че яйцата станаха два пъти по-скъпи? Нима производителите, които предлагат стоката си в яйчените кори хранят кокошките си с по-скъпи фуражи или ги гледат в различни условия?”, ядосваха се купувачите на пазара. Самите търговци обясняваха, че техните яйца са по-скъпи, защото кокошките им били щастливи – живеели в открити и просторни помещения и се хранели здравословно. Пък и самият министър на земеделието споменал, че яйцата от щастливи кокошки били по-полезни и затова те се съобразили с новата директива и вдигнали цените. В резултат на новата търговска политика, обаче хората, които преди си купуваха по 20-30 яйца и се запасяваха до следващата неделя сега се задоволяваха с по 5-10 яйца и в края на пазарния ден много от търговците си отнесоха обратно на село яйцата от щастливите си кокошки.
Притеснени от внезапното увеличение на цените на яйцата са и производителите на закуски и сладкарски изделия. Те прогнозират, че до Великден яйцата ще подгонят 50 стотинки за бройка и много от тях твърдят, че са изправени пред дилемата или да вдигнат цените или да намалят грамажа на своите сладкарски произведения и закуски. Една притежателка на малка работилница за закуски и сладки дори се пошегува, че се опитва под дърво и камък да намери яйца от „нещастни” кокошки, ама май в България за разлика от хората всички пернати са щастливи.
Ганка Иванова
Само за седмица цените на яйцата в Свищов рязко се повишиха. Освен в магазинната мрежа по-скъпи яйца вече се предлагат и на кооперативния пазар. Докато в края на февруари купувачите можеха да се снабдят с яйца на цени 20-22 стотинки, то в първия неделен ден на март , когато пазарът е най-голям не можеха да се намерят яйца под 36 стотинки.
„И какво се е променило, че яйцата станаха два пъти по-скъпи? Нима производителите, които предлагат стоката си в яйчените кори хранят кокошките си с по-скъпи фуражи или ги гледат в различни условия?”, ядосваха се купувачите на пазара. Самите търговци обясняваха, че техните яйца са по-скъпи, защото кокошките им били щастливи – живеели в открити и просторни помещения и се хранели здравословно. Пък и самият министър на земеделието споменал, че яйцата от щастливи кокошки били по-полезни и затова те се съобразили с новата директива и вдигнали цените. В резултат на новата търговска политика, обаче хората, които преди си купуваха по 20-30 яйца и се запасяваха до следващата неделя сега се задоволяваха с по 5-10 яйца и в края на пазарния ден много от търговците си отнесоха обратно на село яйцата от щастливите си кокошки.
Притеснени от внезапното увеличение на цените на яйцата са и производителите на закуски и сладкарски изделия. Те прогнозират, че до Великден яйцата ще подгонят 50 стотинки за бройка и много от тях твърдят, че са изправени пред дилемата или да вдигнат цените или да намалят грамажа на своите сладкарски произведения и закуски. Една притежателка на малка работилница за закуски и сладки дори се пошегува, че се опитва под дърво и камък да намери яйца от „нещастни” кокошки, ама май в България за разлика от хората всички пернати са щастливи.
Ганка Иванова